Megújult a Zabbix, a 4iG IT Távfelügyelet szolgáltatási platformja 

Megjelent a Zabbix nyílt forráskódú monitoring rendszerének 4.2-es verziója, amely több hibajavítást illetve új funkciókat tartogat, nagyobb teljesítményével még nagyobb szervezetek távfelügyeleti igényeinek is megfelelve. A 4.0 Long Terms Support verzió után ez a frissítés is fontos újdonságokat hozott.  

Az új verziónál figyeltek a felhasználók visszajelzéseire is és így számos olyan funkció is bekerült a végleges verzióba, amit a használók többsége kért és várt. Legtöbb változás az előfeldolgozást illetve a Zabbix server és Zabbix proxy komponenseket érinti, de jelentősen javult az adatfeldolgozás sebessége is, köszönhetően többek között az új „throttling” funkciónak illetve a Zabbix proxy alapú előfeldolgozásnak. A 4.2-es verzió 2019 szeptember végéig teljes terméktámogatást (support) kap a Zabbix részéről.  

Amennyiben szeretné az újdonságokat kipróbálni, vegye fel velünk a kapcsolatot egy ingyenes bemutató lehetőségéért, vagy töltse le az előre csomagolt virtuális appliace változatot. 

Összeségében elmondható, hogy számos hasznos funkcióval bővült a rendszer. 

Nézzük a fontosabb változásokat: 

Több platform támogatása
Eddig sem lehetett panasz arra, hogy a Zabbix kevés platformon tud csak futni, de a 4.0-és és ezzel együtt a 4.2-es verzió megjelenésével ezen platformok száma kibővült. 

Bekerült támogatott platformok: 

  • Raspberry Pi 
  • Mac OS 
  • SUSE Enterprise Linux Server 12 

Megjelent a Github-on egy Docker telepítő is, ami hasznos lehet azok számára, akik a monitoring rendszert szeretnék konténerben futtatni. 

 Változások a „Problems” nézet alatt
Apró de annál fontosabb változás, hogy most már a Problems nézet alatt láthatjuk, hogy mi volt az utolsó adat, ami az adott riasztáshoz érkezett. Ez azért hasznos funkció bővülés, mert eddig ha kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a riasztást kiváltó érték, akkor csak több kattintás után jutottunk ehhez az információhoz. 

 

Média típus tesztelésének lehetősége
Lehetőséget biztosít a Zabbix új verziója arra, hogy a „Media types menüpont alatt létrehozott beállításokat leteszteljük. Ezzel a változtatással képesek vagyunk tesztelni, hogy pl. az adott e-mail szerver képes-e a beállított paraméterek alapján kiküldeni egy teszt üzenetet.  


 

Formázható e-mail értesítések
Eddig csak egyszerű szöveges formátumban volt képes kiküldeni a Zabbix az e-mail riasztásokat, de most már a HTML formátum támogatásának köszönhetően formázott e-mail alapú riasztások is kiküldhetők. 

Kibővített grafikon megjelenítés
A dashboard widgeteknél az egér mozgatásával a beillesztett grafikonokon most már láthatjuk a dátumot és az időt is, amihez az adott érték tartozik. 

További szűrők megjelenése a „triggers” résznél
Lehetőségünk van arra is mostantól, hogy szűrjünk és így akár több riasztási szinttel rendelkező triggereket is megjelenítsünk az adott eszköz konfigurációjában. 

 

Tömeges beállítás funkció bővítése (mass update)
Eddig nem volt lehetőség arra, hogy a prototípus tételeknél (item prototypes) egyszerre változtassunk (mass update) akár több paramétert is, de ez a 4.2-es verzióban már elérhető. Ennek segítségével egyszerűen, pár kattintással változtatható több item paraméterei. Pl. Típusa, lekérdezés gyakorisága, tárolási idő hossza, leírás, stb…. 

 

Automatikus regisztráció funkció kibővülése
Ennél a funkciónál most már használhatók regexp kifejezések is, így sokkal több lehetőség van arra, hogy egy adott eszköz automatikus regisztrációja megtörténtjen. 

 

Az automatikus feltérképeskor is megadhatjuk, hogy mi legyen az adott eszköznév (host name) vagy mi legyen a megjelenített eszköznév (visible name). 

 

Sablonok címkézése
Eddig csak a triggereknél volt a címkézés beállítására mód, ahol egyenként tudtuk ezt beállítani, de az új verzióban képesek vagyunk már sablon (template) szinten is ezt beállítani. 

Az eszközöknél megadható címkékkel együtt használva ez a funkció tovább bővíti szűrési lehetőségeket. 

 

Timescale adatbázis támogatása
A PostgreSQL adatbázis struktúrára épülő Timescale adatbázis is támogatott lett backend oldalon. Jelenleg ez még csak kísérleti fázisban van, de sok előnyét tekintve elképzelhető, hogy a következő végleges verziókban már hivatalosan is támogatott lesz ez az adatbázis változat. Egyik nagy előnye, hogy automatikusan készít tábla partíciókat, így nincsen szükség külön scriptre vagy utólagos munkára ahhoz, hogy az adatbázis táblák partícionáltak legyenek, hanem ez alapértelmezetten rendelkezésre áll. Ez az adatbázis teljesítmény orientált is, így jó megoldás lehet a jövőt tekintve, amennyiben egy ilyen típusú adatbázis kezelőt szeretnénk használni. 

 

Weboldal felügyelet kibővülése
Az új verzióban már beállítható, hogy egy honlap rendszeres lekérdezésekor, hogy milyen webes egységek kerüljenek letöltésre, kiértékelésre. 

 

Térkép funkciók bővítése animált GIF-ekkel
Az előző verziókban csak statikus képeket tudtunk használni a térképeknél (maps), de most már a gif formátumú mozgóképek beillesztésére is van lehetőség. 

 Távoli Zabbix komponensek felügyelete
A belső adatokat, ellenőrzéseket (internal check) most már képesek vagyunk lekérdezni távolról is, így például a Zabbix proxy-k állapota vagy akár egy másik Zabbix szerver állapota is lekérdezhető az új funkció megjelenésével. Ennek segítségével akár több Zabbix szerver felügyelete is megoldható egy központi Zabbix szerverrel. 

 

Hatékonyabb nagyfrekvenciás monitorozás
Sokszor szükséges az, hogy bizonyos adatokat, akár másodpercenként kérdezzünk le és figyeljünk, de ez sokszor nagy terheltséget jelent a szerver számára. Ebben segít az úgynevezett „throttling for preprocessing” funkció, aminek segítségével összegyűjtjük a beérkezett adatokat majd az ismétlődő adatok kihagyásával tároljuk az adatbázisban az információkat. A „heartbeat” funkciónak köszönhetően viszont a grafikonok nem fognak szaggatottnak tűnni.

Előfeldolgozás (preprocessing) újdonságai 

Validáció
Az ellenőrzés során lehetőségünk van megvizsgálni a beérkezett értéket az alábbiak alapján: 

Ezzel még a megjelenítése előtt lehetőségünk van kiértékelni a lekérdezett adatot és amennyiben nem felel meg az elvárt követelményeknek, úgy akár egyedi hibaüzenetet is készíthetünk ebben a beállításban. 

Tegyük fel, hogy pl. egy hőmérő 0 és 100 fok között tud csak mérni, de egy hiba miatt a hőmérő 999 fokot mutat. Amennyiben ilyen történne, így kiírható, hogy az adat nem a megadott tartományban van és hogy valószínű, hogy elromlott az érzékelő, stb 

 

Egyedi JSON feldolgozása feltérképezéssel
Az új verzió képes egy saját, egyedi JSONből is akár kiolvasni és felhasználni az előfeldolgozás során megadott makró paraméterek értékét. A lekérdezés feldolgozása során lehetőség van arra, hogy csak bizonyos paraméterek adatait kérdezze le a rendszer és ezeket használja az tételek (itemek) létrehozásakor. 

 

 

Prometheus adatok támogatása
A Zabbix képes számos forrásból gyűjtött adatokat feldolgozni (JMX, SNMP, WMI stb…) és ezen adatforrások bővültek ki most a Prometheus által előállított adatok befogadásával és feldolgozásával. 

A Prometheus exporterek által lekérdezett adatokat képes a Zabbix JSON formátumra átalakítani és ezeket feltérképezni. 

JavaScript alapú előfeldolgozás
Az előfeldolgozás során JavaScript alapú feldolgozás is megvalósítható. 

Ennek a funkciónak a segítségével sok külső script lecserélhető JavaScript alapú feldolgozásra. 

Előfeldolgozás a Zabbix proxykon
A 4.0-ás verzióig a Zabbix proxy-k csak adatgyűjtő szerepet láttak el, azaz összegyűjtötték a kért adatokat, esetenként ideiglenesen tárolták, majd továbbították a szerver felé. Eddig nem történt közvetlen adatfeldolgozás a proxy-kon, egészen a 4.2-es verzióig.  Ebben a verzióban már az előfeldolgozást (preprocessing) a Zabbix proxy-kon történik és a szerver már csak a feldolgozott adatokat kapja meg. Ezzel a megoldással kevesebb feladat hárul majd a Zabbix szerverre, így csökken a terheltsége is. 


Előfeldolgozás tesztelése
Rendelkezésre áll az új verzióban az előfeldolgozásnál, hogy ezeket a paramétereket le lehessen tesztelni.