A legújabb Zabbix verzió elődjeihez hasonlóan az üzleti alkalmazások és IT infrastruktúra teljesítmény és rendelkezésre állás felügyeletének meghatározó eszköze. Számos műszaki újdonsága mellett ez a verzió kiszámítható, hosszú terméktámogatási életciklussal rendelkezik (LTS). Az 5 éves nagyvállalati kategóriájú terméktámogatási időtartam mellett a 3.2 és 3.4 verzióban bevezetett újdonságokat is tartalmazza. Bár nyílt forráskódú rendszerről van szó, a szoftverhez nagyvállalati (gyártói szintű) támogatást a 4iG-Humansoft is biztosít, mint az első és jelenleg egyetlen hazai Zabbix Certified Partner.

A Zabbix 4.0 jelentős teljesítmény javulást ért el az adatelemzési feladatoknál, valamint az egyszerűbb rendelkezésre állási ellenőrzésektől kezdve a bonyolultabb infrastruktúrák áttekintő kiértékelésig. Ezáltal akár eddig elérhetetlennek tűnő SLA szintek is valós időben kezelhetőek. Míg korábban egyes metrikákat csak normál lekérdezési ütemezés szerint lehetett ellenőrizni, most azonnali feltérképezési és teljesítmény adatokat is bekérhet az operátor. Az észlelt problémák kategorizálása súlyossági szint szerint felülbírálhatóak az operátor által, a beépített triggerekhez képest.
A felhasználói élmény területén több kezelőfelületi optimalizálás, UX/UI fejlesztés történt a vizualizációs megoldások frissítésén felül (pl. új SVG alapú rugalmas “widget”, vagy letisztult “kioszk” üzemmód). Bővültek a külső API-k (HTTP/S) monitorozásának lehetőségei és az adatfeldolgozási képességek. A kezelőfelületek akadálymentesítésében komoly előrelépések történtek.

A címke (tag) alapú rendszerezést elősegíti hogy jóval több funkciónál használható már szűrésre, csoportosításra, sőt egyes automatikus reakciók (karbantartási jelzések) kezelésére. Számos szerverhardver gyártó (pl IBM, HP, Dell, Supermicro) eszközeinek legújabb SNMP sablonjait tartalmazza immáron az új verzió.

További újdonságok:

  • MySQL 8.0 támogatás
  • Zabbix agent automatikus ön-regisztrációja a szerver irányába egyszerűbb
  • Proxy kezelés biztonsága erősebb, IP tartományok korlátozhatóak

A Zabbix 4.0 összességében 50 új funkciót és fejlesztést vezetett be, ezáltal elérhetőbbé és hatékonyabbá téve a rendszerfelügyeletet, kimondottan nagyobb szervezetek igényeit is figyelembe véve.

A részletes lista az újdonságokról innen elérhető:
https://www.zabbix.com/documentation/current/manual/introduction/whatsnew400

Áttekintő dashboard

ZABBIX server health dashboard